vrijdag 26 februari 2021
Wie is wie Diensten Procedure Info

Welkom op de website van landmetingskantoor Dejonckheere Topografie nv. Via deze weg geven wij u een korte voorstelling van ons bedrijf. Mocht u echter nog vragen hebben, aarzel dan niet ons te contacteren.

Nikolas Dejonckheere

 

Op deze pagina geven we u een beknopte beschrijving van de procedure die gevolgd wordt voor een opmeting. De case behandelt een opmeting van een stuk weg in het Lambert72 netwerk, gekoppeld aan de de Tweede Algemene Waterpassing, op basis van het Aquafin Lastenboek.

Van opmeting tot levering :

1. Opmeting van de hoofdpunten
2. Opmeting polygoon en detailmeting
3. Waterpassing van de hoofd- en verdichtingspunten
4. Vereffening van gps meting, polygonatie en waterpassing
5. Verwerken detailmeting
6. Eerste verbetering
7. Naverkenning
8. Tweede verbetering
9. Controle lastenboek
10. Levering

Opmeting van de hoofdpunten


De hoofpunten van de meting worden opgemeten met GPS. Hierbij hebben we de keuze tussen GPS Static of GPS RTK. In beide gevallen wordt op de hoofdpunten tweemaal gestationneerd, met een tussentijd van minimum 4 u. Dit om een andere satellietconfiguratie te bekomen en zo de nadelige effecten van Multi-Path en ionosferische afwijken weg te werken.


^ top

Opmeting polygoon en detailmeting


Voor de opmeting hebben we drie soorten toestellen ter beschikking :

- Topcon AP-L1 One Man total station
- Sokkia Set 3110 total station
- Stokkia Set 500 total station

Afhankelijk van de vereiste nauwkeurigheid en het landschapstype (landelijk, stedelijk of residentieel) wordt het meest geschikte toestel gebruikt.
In open veld kan ook geopteerd worden voor een Real-Time meting met GPS. Dit heeft het grote voordeel dat een groot gebied kan opgemeten worden, zonder het toestel te verplaatsen.
De polygoon en de detailmeting worden in één keer opgemeten. Alle data worden als hoeken en afstanden geregistreerd in de data collector Husky of SDR 33


^ top

Waterpassing van de hoofd- en verdichtingspunten


De waterpassing gebeurt met een digitaal waterpastoestel SDL 30 van Sokkia met een standaardafwijking van 1 mm per dubbele km. Hiermee kunnen slagen tot 100 m opgemten worden. Door de waterpassing krijgen we een hoge nauwkeurigheid en een extra controle van de polygoon


^ top

Vereffening van gps meting, polygonatie en waterpassing


Met het toonaangevende vereffeningspakket Move 3.0 worden alle gps, total station en waterpasdata in één keer vereffenend. Dit resulteert in een grondige controle en vereffening van het netwerk. Hierdoor kunnen de resultaten van veschillende types aan elkaar getoetst worden.


^ top

Verwerken detailmeting


De verwerking van de detailmeting en de afwerking van de tekening gebeurt met AutoCAD 2000 in combinatie met Geo2CAD. Geo2CAD zorgt niet alleen voor de volledig automatische verwerking van de detailmeting (lijnen, objecten, constructielijnen, gemene gevels, kopgevels, huisnummers, beschrijvingen, arceringen,...), maar ook voor de nodige polygoonpuntenfiches, coördinatenlijsen en plotstroken met voorblad.


^ top

Eerste verbetering


Na de verwerking worden de grove fouten (verkeerde coderingen) verwijderd zodat de tekening klaar is om te plotten voor de naverkenning.


^ top

Naverkenning


De voorlopige tekening wordt uitgeplot en op het terrein wordt de hele meting grondig gecontroleerd.


^ top

Tweede verbetering


In de tweede verbetering worden alle fouten die opgedoken zijn tijdens de naverkenning rechtgezet en wordt de tekening definitef afgewerkt met alle nodige arceringen en teksten.


^ top

Controle lastenboek


Als de tekening definitief is afwerkt wordt er een softwarematige controle uitgevoerd op de bepalingen van het lastenboek. De vastgestelde fouten worden automatisch of semi-automatisch gerepareerd.


^ top

Levering


De levering van de tekening gebeurt in 90 % van de gevallen digitaal (via internet of op diskette) in dwg of dxf formaat. Op aanvraag kan ook op papier geleverd worden.


^ top

Home | Contact | Wie is wie | Diensten | Procedure | Info
Wervikstraat 125 | B-8980 Beselare | T +32 57 48 79 60 | F +32 57 48 79 61 | info@dejonckheere.be